Rättstolkarna | Nyheter & Event

Här hittar du aktuella nyheter och evenemang


Evenemang
2018-12-11

Etikseminarium för tolkar

INSTÄLLT TILLSVIDARE 
Yrkesetik för tolkar i offentlig sektor är inget självklart och enkelt område, frågorna är många och ofta handlar det om samspel mellan rättsväsendet och offentligheten, jäv och myndighetsutövning.
 
Rättstolkarna i samarbete med AIIC-Sverige anordnar därför ett gemensamt seminarium med fokus på yrkesetik för tolkar. Vi bjuder medlemmar på lättare lunch, fika, och mingel med tilltugg! 
 
 
Etikseminarium för tolkar
NÄR: INSTÄLLT TILLSVIDARE
PRIS: Fritt för medlemmar
VAR: 
ANMÄLAN TILL: rattstolkar@gmail.com
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
 
Välkomna!
Nyheter
2020-09-13

Nytt från Södertörns TR

Efter en mycket ovanlig vår och sommar börjar arbetet med små steg återgå till det "normala". Här är lite information till rättstolkar inför hösten på Södertörns TR
  • Tolkrummet öppnas igen så att ni kan använda det om ni vill dra er tillbaks i pauser.
  • Tolkrummet kommer att genomgå en uppfräschning med ny inredning, konstgjorda växter och särskild laddningsstation för mobiler.
  • Försiktighetsåtgärder med anledning av corona fortsätter, men vi ställer inte längre in ordinarie ting. Extrating hålls på fredagar för de mål som ställdes in i våras.
  • Vi har utarbetat en pm om säkerhetsåtgärder som ordföranden ska vidta i rättssalen. 
  • En avdelning på domstolen som skickade ut massmeddelanden om tolkbokningar ska nu upphöra med det.
2020-09-13

Nya möten i höst

Nu är sommarledigheten slut och det är högtid för möten med olika aktörer på rättstolkningsområdet. Rättstolkarna har redan haft möten med Språkservice, Statens Inköpscentral och bl.a. deltagit på Eulitas (digitala) årsmöte samt lämnat svar på utkast till lagrådsremiss "Ökad ordning och säkerhet i frivården". Mer information om det hittar ni i vårt Nyhetsbrev på startsidan. Vidare har tiden bokats för möte med Domstolsverket, Västmanlands TR och flera möten planeras med andra tingsrätter och tolkförmedlingar. Läs våra rapporter och håll dig uppdaterad om det senaste som gäller inom rättstolkning!

2020-05-19

Möte med Järva TF

Frågan om avbokningsfrist för Migrationsverket vid sen avbokning har aktualiserats i.o.m. det nya ramavatalet. Rättstolkarna besökte Järva tolkförmedling för att diskutera hur avbokningar som inkommit inom 48 timmarsfristen (exklusive helg) ska hanteras, samt några andra frågor som våra medelmmar har ställt till oss om tolkförmedlingens rutiner. Alla svar finner du i denna Rapport! Trevlig läsning!

2020-03-25

Med anledning av COVID-19

Rättstolkarnas rekommendationer för tolkning under covid-tider:
  • Håll avståndet. Sitt inte direkt bredvid någon när du tolkar. Är ni två tolkar kan det kanske också då vara lämpligt att sitta med en stols mellanrum. Använd tolksystemet i domstolen så att du kan sitta för dig själv.
  • Tänk på handhygien. Kontrollera med domstolen om de infört några extra rengöringsrutiner för tolkutrustning såsom mick och snäckor. Använd gärna egen snäcka om du har.
  • Och så klart – stanna hemma om du är sjuk. Åk inte ut på platstolkningar om du har minsta symtom. Det är viktigt att vi också tar ansvar! Om ni har symtom men är friska nog för att telefontolka ska det gå bra att släppa platstolkningar men behålla telefontolkningar. Rättstolkarna förutsätter att tolkförmedlingar kan hantera händelseutvecklingen på ett lämpligt sätt.